Eetstoornissen overwinnen en Music for Life gaan hand in hand

Eetstoornissen overwinnen en muziek gaan hand in hand.

Het taboe rond eetstoornissen wordt doorbroken door de actie “muziek verenigt” aan de kust.
“Muziek verenigt” is een muziekmarathon dat doorgaat te Nieuwpoort op 5 december 2015 ten voordele van AN-BN.
AN-BN is een vereniging dat in Leuven gevestigd is en vanaf 14 november een deelwerking in Westende zal openen.De vereniging werkt met vrijwilligers die zelf een eetstoornis overwonnen hebben.
Vaak is muziek een steunende factor  in het herstelproces.
Van daaruit dat ik plots een ingeving had om voor Music For Life voor AN-BN een heuse muziekmarathon te organiseren. Gelukkig zijn er enkelen met mij op de kar gesprongen.

Faalangst en eetstoornis overwinnen door muziek.

Als je al andere artikels van mij gelezen hebt , dan zal je weten dat ik zelf aan een eetstoornis geleden heb.
Jarenlang dacht ik echter dat ik van de eetstoornisgedachte af kon geraken door mij te focussen op allerlei diëten en mijn gewicht. Niets was minder waar. Ik voedde daarmee de eetstoornisgedachte meer en meer.
Tijdens mijn opleiding tot therapeut hebben we al de technieken die we bij onze eigen cliënten toepassen, eerst op onszelf toegepast.
Er was een opdracht waarin we een situatie moesten ondergaan waarvoor we uitstelgedrag hadden of bang waren. Ik kon me eigenlijk geen angsten inbeelden die mijn leven zo beïnvloeden dat ik daar ook vanaf wilde.
Ik ben wel bang om met een parachute te springen, maar dat heeft geen invloed op mijn kwaliteit van leven. Ook bepaalt dat mijn doen en laten niet in mijn normaal functioneren.
Waar ik wel bang van was waren leerkrachten,directeurs en inspecteurs. Het gevoel alleen al dat er iemand op mijn handen staat te kijken, bezorgde me black-outs ,trillende handen en benen en een bibber in de stem.
Met een job in het onderwijs is dat wel een beetje moeilijk .Ik durfde vaak niets vragen aan de directie of collega’s uit vrees afgewezen te worden. Of uit vrees dom gevonden te worden. Dit zorgde dan weer voor negatieve gevoelens bij mij en daardoor vluchtte ik o.a.weg in eetbuien.

Dwarsfluit studeren om van eetbuien af te komen.
Ik had dus mezelf de opdracht gegeven om in situaties terecht te komen waar ik met een leerkracht ( iemand die meer onderlegd is in een vakgebied dan mij).Wat als volwassene geen simpele opdracht is. Zo ben ik op het idee gekomen om dwarsfluit te studeren.
Ik kan je verzekeren dat ik al de oefeningen zoals :ademhalingsoefeningen, relaxatieoefeningen,visualisaties,heb mogen toepassen op mezelf.

De eerste lessen kon ik niets meer spelen van wat ik thuis geoefend had. Gewoon omdat de leerkracht op mijn handen stond te kijken.Ik stond dan helemaal te beven en er kwam helemaal geen klank uit de dwarsfluit.
De aangeleerde technieken waren mijn redding want nu speel ik dwarsfluit in een harmonieorkest.

Beetje bij beetje groeide mijn zelfvertrouwen ook op andere vlakken en kon ik ook het hoofd bieden aan de eetstoornis.
Helaas draag ik daar nu nog wel de lichamelijke gevolgen van.
Obesitas te lijf gaan is een andere uitdaging waar ik me dan ten volle voor wil inzetten.
De volgende uitdaging is eerst mijn emoties onder controle houden tijdens de komende drukke periode.

Eerst nog de deelwerking van ANBN op zaterdag 14 november 2015.

“Muziek verenigt “mensen naar herstel bij eetstoornissen

AN-BN wordt het goede doel die we met enkelen uitgekozen hebben voor Music For Life
De dag start om 10 uur en eindigt in de late uurtjes met een fuif.
5 december 2015 Stella Maris Willem De Roo Laan Nieuwpoort.
Gedurende de hele dag zullen muziek, zang en dans de mensen verenigen met elkaar. Terwijl er naar de plaatselijke talenten geluisterd wordt kan men ook een hapje eten en een drankje drinken.
De opbrengst gaat integraal naar AN-BN.
Graag tot dan!
Inge

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.